Akustika prostora - Na kaj je potrebno biti pozoren?

Akustika prostora - Na kaj je potrebno biti pozoren?

Splošno o akustiki prostorov

Akustika poslušalnice, čeprav verjetno najbolj pomembno, je najbolj pogosto zanemarjeno dejstvo pri sestavi kakovostnega avdio ali AV sistema. Ni težko razumeti zakaj je temu tako. Avdiofili začetniki so pogosto nevedni in premalo spoznani s pomembnostjo in problemi akustike, a tisti bolj izkušeni se ravno zaradi dejstva, da poznajo velikost problema, redko odločajo za poseg v njegovo reševanje.

Resnica je, da bo isti sistem v prostoru z urejeno akustiko igral neprimerno boljše, kot v prostorih s slabo akustiko, a razlika je večja kot razlika, ki jo lahko dobimo z menjavo kablov, varovalk, podstavkov in podobnih avdiofilskih "igrač", na katere se porabi kar nekaj denarja.

To ne preseneča: kabel, recimo, lahko zamenjate v minutki, med tem ko za najmanjšo spremembo akustike potrebujemo veliko več časa in eksperimentiranja, pa tudi, kar je zelo pomembno, masivni akustični elementi, ki se postavljajo v prostor, se ne ujemajo vedno z vizijo estetike urejenosti prostora. Razen tega, kabli, podstavki itn, pogosto predstavljajo idealen material za avdiofilsko "igranje", med tem, ko je to z velikimi akustičnimi elementi veliko težje.

Toliko o razlogih zakaj se tudi izkušeni avdiofili redko odločajo za reševanje problema akustike. Tisto zaradi česa bi se vsak "resen" avdiofil moral potruditi pri akustiki poslušalnice, je omenjeni blagodejni učinek na zvok. Cena za osnovno akustično ureditev večinoma ne presega tiste za komplet kvalitetnih kablov, pa s te strani naj ne bi bilo težav.

akustična ureditev prostora

Problem bi znal biti pri zaznavanju povzročiteljev težav in izbiri "orodja" za reševanje akustičnih težav, ampak tukaj se lahko obrnemo na distributerje akustičnih elementov. Druga težava je poseg v izgled prostora, to pa je nekaj, kar moramo rešiti sami s sabo in domačimi, čeprav ob uporabi vizualno dodelanih izdelkov tudi tu ne bo nekih nepremagljivih težav.

Kaj je v bistvu narobe s povprečno poslušalnico?

Ob dejstvu, da se zvok širi kot val, prostor povprečne velikosti najbolj vpliva na bas področje. Tu so dimenzije prostorov manjše kot dolžine zvočnih valov, pa prihaja do poudarjenega dviga in spuščanje glasnosti na določenih frekvencah.

Take težave se nekoliko zmanjšajo s pohištvom in drugimi predmeti v prostoru, pomagajo pa tudi stene iz mavčnih plošč ali lesene ploščate obloge, čigar velika površina lahko vibrira pri nizkih frekvencah in zvočno energijo pretvarja v kinetično. Pogosto pa je količina in vrsta pohištva neprimerna, da bi pomembno vplivala na akustiko v basovskem področju.

V srednjetonskem in visokotonskem področju je situacija bolj ugodna - večina materialov, kot so zavese, preproge, oblazinjeno pohištvo, zelo učinkovito vpija zvok, pa tudi valovne dolžine so take, da kosi pohištva in drugih predmetov v prostoru delujejo kot difuzorji in lomijo, razpršijo zvočne valove v različne smeri, ter zmanjšujejo učinek odmeva na mestu poslušanja.

Ampak, moderna estetika notranjih prostorov ne gre na roko avdiofilom; minimalizem in gladke, trdne velike površine ne pomagajo akustiki, potrebni za kvalitetno reprodukcijo zvoka.

Močni odmevi od gladkih površin "zameglijo" zvok in dvigujejo energijo srednjih in visokih tonov, med tem ko se v bas področju pojavljajo "hribi in doline", ki lahko v nekaterih primerih, zvok vrhunskega in dragega high-end sistema zelo poslabšajo.

Najbolj pomembno je začeti!

Ko že obstaja možnost, zakaj ne bi izkoristili sodobne ugotovitve iz akustike in jih uporabiti doma? Prvo vprašanje je, seveda, kako to narediti?

Najprej je treba že pri gradnji objekta v dokumentacijo vstaviti načrt o akustičnih značilnostih prostora. Ta načrt vsebuje analizo začetnega stanja akustike, kot tudi predloge, kako to stanje pripeljati v zaželene meje, z uporabo dostopnih materialov za notranje urejanje prostorov.

Vsi večji proizvajalci materialov za notranje urejanje imajo v svojih programih materiale, s katerimi se lahko popravlja akustične značilnosti prostora. Največ so v uporabi preluknjane mavčne plošče, ki ob akustičnih značilnostih zanimivo delujejo tudi kot dekorativni elementi.

Sonus Art Audio Room

Drug način je izvajanje manjših adaptacij prostora, kjer se recimo izvaja delno spuščanje stropa ali nanašanje posebnih materialov na določene dele sten, ali pa se v prostor postavijo narejeni elementi za korekcijo akustike (absorberji, difuzorji, reflektivni elementi). To je najbolj pogosta rešitev pri ljubiteljih dobrega zvoka, ki se zavedajo pomembnosti dobre akustike, ampak so omejeni z možnostmi adaptacije.

Zaključek

Ugodni akustični pogoji niso nuja v vsakodnevnem življenju, ampak mu lahko zelo dvignejo kvaliteto. Pri načrtovanju akustičnih pogojev prostora, je treba dati poudarek na doseganje čim boljšega zvoka, ne glede na to, če se gre za vrhunski stereo sistem, ali pa zvočni del hišnega kina.

Na ta način je mogoče doseči veliko bolj čist in definiran zvok, bolj stabilno in globoko stereo sliko, bolj izražene efekte filmskega tona, ter celotno višjo kakovost zvoka po vseh parametrih. Vsak povprečen prostor za poslušanje, ki ni akustično obdelan, praviloma ne omogoča doseganje niti polovice zmožnosti naprav. Sama akustika vpliva na več kot polovico zvočnega vtisa in zato predstavlja osnovni pogoj za doseganje dobrega zvoka.

Načeloma to ve vsak ljubitelj dobrega zvoka, je pa malo takih, ki so zadovoljni z akustiko lastne sobe. A brez strokovne pomoči, je malo verjetno, da bo akustika sama po sebi zadovoljiva. Iz tega razloga se je dobro obrniti na strokovnjake za akustiko. Verjamemo, da bi vas veliko bilo presenečenih, kako so danes akustične težave lahko rešljive, veliko rešitev pa je tudi dekorativnih.

Naša misija je svetovanje pri izračunih in projektiranju akustičnih lastnosti prostora, ter pomoč pri izbiri potrebnih elementov in materialov. Ob enem pa tudi ponujamo široko izbiro vrhunske HiFi opreme, LCD TV sprejemnikov in ugradnih, lifestyle zvočnikov, ter Multi-room ozvočenja po celotnih hišah. Z zaupanjem se obrnite na info@sonusart.si ali po telefonu na 0590 47 470.