PRIPOROČILO: Najboljše slušalke za letošnji dopust

PRIPOROČILO: Najboljše slušalke za letošnji dopust

Poletje, vročina, dopust in malo prostega časa... Morda ste glava družine ali glavni temelj vašega doma, kakor koli, verjetno si dopust niste predstavljali kot neskončno zabavo. Sonce ja, morje ja, vsi najbližji seveda, vendar si želite tudi počitka, malo mira, morda tudi malo glasbe samo zase.

Predlagali vam bomo nekaj rahlo ekstremnega, vendar si ne moremo pomagati, saj v Sonus Artu glasbo jemljemo resno. Priporočamo slušalke in primerne ojačevalce za vrhunsko doživetje v poletnih večerih. S takšnim pravim, prenosnim hi-fijem, se boste lahko popolnoma odklopili od okolice in doživeli glasbo čisto od blizu, kot tudi včasih ni možno niti na koncertih.

Kaj imamo? Dva para novih Audio Technica slušalk visokega razreda. ATH-A1000Z in ATH-A2000Z ter dobro znana ojačevalca za slušalke z vgrajenim DAC-om  Marantz HD-DAC 1 in Audio Technica AT-PHA100.

Želeli ali ne, prenosni računalnik boste imeli s seboj, med tem ko takšen ojačevalec in slušalke z lahkoto vzamete s seboj, tudi če se ne potovanje odpravljate z motorjem. Predpogoj je seveda, da ste oseba, ki doživlja glasbo. Tako nam preostane le, da prisluhnemo kaj te slušalke in ojačevalci lahko ponudijo. Za vir zvoka bomo uporabili glasbo na računalniku in USB kabel. Posnetke, ki jih bomo poslušali, so širok razpon mainstream izvajalcev in žanrov, ter nekaj avdiofilskih posnetkov, celo tistih posebnih, binauralno produciranih samo za slušalke.

Ob uporabi Marantzovega ojačevalca se obe slušalki zdita enako glasni, izbrani položaj ojačanja je "low gain" kar omogoča natančnejši nadzor nad glasnostjo in več kot dovolj dinamike, daleč pred končnim položajem gumba za glasnost. Obe slušalki sta visokega razreda, kar se tudi z lahkoto sliši, zvok je poln detajlov, dinamičen, z podrobnimi teksturami, te lastnosti pa ima tudi pri zelo nizki glasnosti. Razlika v ceni med tema dvema modeloma je približno 40% in jo tudi z lahkoto slišimo, seveda v korist modela ATH-A2000Z. Bas je natančnejši, kar prinaša večjo jasnost pri vsem ostalem, na primer naravnejše glasove. Vendar rdeče ATH-A1000Z imajo večjo težo v spodnjem področju, zaradi česar so za "tanjše" posnetke ali glasbo, kateri pri predvajanju koristi malo več energije v basu, pravzaprav boljša izbira. To ne pomeni, da 2000-ke nimajo dovolj basa, ne, ampak 1000-ke ga imajo malce več, še vedno pa ne preveč.

S prehodom na manjši prenosni ojačevalec Audio Technica sem na glavi pustil rdeče tisočke. Prvi vtis je, da je za enako doživetje bogatega zvoka potrebno malce zmanjšati glasnost. Po uvodnih taktih latin jazz basa, ko se priključi vokal Xiomare Laugart, zopet začutim mravljince.  Tudi vse ostalo je na mestu, dobra dinamika, bogate teksture... Na žalost s titanijevimi ATH-A2000Z se ojačevalec ne znajde tako dobro, zvok postane pretanek in izgubi podrobnosti, kot da bi na glavi imeli slabše slušalke. To velja za vse zvrsti glasbe in je opazno brez pretiranega truda v primerjavi.

Audio Technica ATH-A2000Z + Marantz HD-DAC1 Audio Technica ATH-A2000Z + Marantz HD-DAC1

Poslušanje kombinacije teh štirih izdelkov ni pustilo zmedenih zaključkov. Vse je jasno, če želite najboljši zvok, najbolj natančno reprodukcijo in večinoma poslušate prefisnjeno glasbo, Marantz HD-DAC1 in ATH-A2000Z so prava izbira. Zagotovo bosta ohranila vaše zanimanje skozi veliko zbirko glasbe preden se prepustite spancu. Če želite k temu dodati malo atraktivnosti in več energije je ATH-A1000Z primerna izbira, ob enem pa tudi cenejša. Ta model je precej posrečena rešitev za cenovno ugodnejši prenosni ojačevalec Audio Technica AT-PHA100, ki katerem bodo pustile podoben vtis kot na razkošnem Marantz ojačevalcu. Edina neprimerna kombinacija je Audio Technica ojačevalec in A2000Z slušalke, kjer odlične 2000-ke ne morejo pokazati zakaj si zaslužijo svoj vrhunski glas.

Obe slušalki sta zaprtega tipa, kar pomeni, da vas bodo precej učinkovito ločili od zvokov okolice, ter glasbo, ki jo poslušate, boste slišali samo vi, celo v povsem tihih prostorih. Udobje je zagotovljeno, slušalke so izjemno lahko, poseben sistem naslona za glavo ne potrebuje nobeno nastavljanje, odlično se prilega glavam različnih velikosti in oblik. To je odlična priložnost za poslušanje kompleksne in obsežne glasbe na pravi glasnosti.

Če želite spomin z dopusta, ki ga boste z veseljem doživeli tudi naslednje leto, nas obiščite v Sonus Artu in poslušajte te odlične slušalke in ojačevalce.