Bluetooth – tehnologija prihodnosti

Bluetooth – tehnologija prihodnosti

Bluetooth tehnologija predstavlja način brezžične izmenjave podatkov med dvema ali več napravami. Današnji sodobni računalniki, mobiteli, digitalne kamere in avdio naprave imajo v velikem številu možnost pošiljanja podatkov s pomočjo Bluetooth-a. Povezava se vzpostavi s pomočjo radijskih valov v frekvenčnem območju med 2,4 in 2,48 GHz. Zaradi uporabe radijske zveze, naprave ki se povezujejo ne rabijo biti optično vidne, kot tudi ne usmerjeni ena proti drugi, povezava pa deluje do 10m okrog naprave.

Čeprav omenjena tehnologija obstaja na tržišču že od leta 2000, je šele pred kratkim postala standard v skoraj vseh avdio napravah. Od samega začetka je Bluetooth praktičen in uporaben, ampak šele v zadnjih nekaj letih postaja zelo razširjen. Bluetooth lahko najdemo v skoraj vseh mini in mikro linijah, avdio komponentah, slušalkah in malih prenosnih avdio napravah.

Ne glede na to, kako se vse skupaj zdi enostavno, dejstvo je, da samo nekaj let nazaj kakovostne avdio naprave niso podpirale brezžičnega prenosa zvoka, protokoli in vgrajene enote niso ponujale čistosti in prefinjenega zvoka, ki se pri Hi-Fi-ju pričakuje.

S pomočjo Bluetooth povezave se danes z avdio napravo lahko povežete iz različnih naprav, neodvisno od internetne povezljivosti in platforme, ki jo vaša naprava uporablja. Novejše naprave podpirajo aptX protokol, ki vsebuje posebni avdio kodek, ki ponuja še višjo kakovost zvoka kot navadni Bluetooth in je zelo blizu CD kakovosti zvoka.

Čeprav je aptX algoritem razvit že v osemdesetih letih je še kako leto nazaj bil na voljo le v redkih napravah. S prihodom tako imenovanih in vse bolj popularnih Lossless avdio formatov v različnih ločljivostih je napredek aptX-a bil samoumeven. Najbolj kakovostne avdio naprave v današnjem času podpirajo aptX HD algoritem, ki zagotavlja najvišjo možno kakovost reprodukcije glasbe.

Osnovna razlika med aptX in aptX HD Bluetooth je v tem, da aptX kodek lahko prenaša 16 bit/44.1 kHz avdio s stiskanjem 4:1 pri 352 kbps, med tem ko je aptX HD zmožen dosti večje ločljivosti 24bit/48kHz avdia, s stiskanjem 4:1 pri 576 kbps.

 

graf-bluetooth

Ta segment je postal tako razširjen in priljubljen, da so se v zadnjih nekaj letih, ob veliko uporabljanih telefonih z aptX in aptX HD algoritmi, ustvarila podjetja, ki izdelujejo izključno prenosne avdio predvajalnike.

Njihova prednost, v primerjavi s kakovostnimi telefoni, kot izviri glasbe je v kakovosti digitalno/analognega pretvornika in kakovosti samega ojačevalca, ki so sposobni poganjati tudi najbolj zahtevne slušalke. Vsekakor eden izmed vodilnih igralcev v tem segmentu je Astell & Kern, ki je uporabo Bluetooth tehnologije in izbranih avdio komponent razvil do najbolj drobnih detajlov. Najboljši primeri vgrajevanja Bluetooth-a v prenosne avdio naprave visoke kakovosti sta XB10 in Kann.

Astell & Kern XB10 je prenosni ojačevalec za slušalke z visokokakovostnim D/A pretvornikom, ki uporablja aptX HD tehnologijo in najnovejši Bluetooth kodek iz Qualcomma, kar je inovacija v brezžičnem prenosu avdio signala zmožnemu prenosa 24bit/48kHz avdio datotek, ki so zveste originalnemu zapisu. Opremljen je tudi s Hi Fi DAC-om zmožnim reprodukcije visoko kakovostnega zvoka do 24bit/192kHz. Z uporabo XB10 ojačevalca vašim obstoječim slušalkam dajete popolnoma novo dimenzijo…

 

xb10-bluetooth

Ko govorimo o prenosnih avdio predvajalnikih, naprava skorajda brez konkurence je model Astell & Kern Kann. Kann bo z visoko kakovostjo reprodukcije glasbe pustil brez besed tudi najbolj zahtevne avdiofile. Razlika med uživanjem v glasbi s pomočjo kabla ali Bluetooth aptX HD tehnologije je neopazna.

kann-bluetooth

Tak trend je bil malo verjeten nekaj let nazaj in njegovo širitev so morala sprejeti vsa velika avdio podjetja. V današnjem času daleč najbolj iskan izdelek z uporabo Bluetooth tehnologije so slušalke vseh zvrsti, tako kot majhni prenosni zvočniki.

Odličen primer priljubljenosti Bluetooth tehnologije je, da premium izdelovalec zvočnikov kot je Bowers & Wilkins, s tradicijo dolgo več kot 60 let v izdelavi avdio opreme, naredi model Bluetooth slušalk PX, ki premikajo meje s svojimi rešitvami in uporabo tehnologije, ki uporabniku prinaša zelo enostavno vsakodnevno uporabo.

px-bluetooth

Mlajšo populacijo vsekakor najbolj veselijo prenosni aktivni Bluetooth zvočniki različnih oblik in barv. Njihova uporaba je raznovrstna, od hišne uporabe do različnih izletov, party-jev in počitnic. V veliki ponudbi posebno mesto zaseda avdio velikan JBL, ki je s predstavitvijo svojega modela Charge 3, tarčo postavil zelo visoko. Njegove odlike so te, da iz majhnega ohišja, ki je vodoodporno, prihaja velik in bogat zvok poln detajlov z baterijo, ki traja in traja…

jbl-charge-bluetooth

V tem trenutku je težko predvidevati, kaj bo nekega dne morda zamenjalo Bluetooth. Po kar nekaj letih uporabe je ta tehnologija vse bolj razširjena. Največja prednost je ta, da za njo danes stoji celotna avdio industrija (kar je v preteklosti bilo nepredstavljivo), ter v zadnjih nekaj letih na velika vrata vstopa tudi v avto industrijo. V vsakem primeru pričakujemo njen razvoj in razširitev v druge segmente potrošniške elektronike.