Bowers & Wilkins je predstavil 800 D3

Bowers & Wilkins je predstavil 800 D3

S predstavitvijo modela 800 D3 je Bowers & Wilkins zaokrožil najnovejšo serijo svojih najboljših zvočnikov. Model tehnično ne prinaša ničesar, kar nismo že videli na drugih modelih iz te serije predstavljene v letu 2015, posebej pri modelu 802 D3, je pa bilo zelo impresivno slišati vso to tehnologijo sestavljeno v pravi velikosti, brez minimalizacije. Kolikor vemo, prestavljanje predstavitve tega modela glede na druge iz serije, se je zgodila le iz razloga, ker B&W zaradi pričakovanega velikega povpraševanja, a zadnji meseci so pokazali, da so predvidevanja bila pravilna, ni imel dovolj proizvodnih kapacitet za vse modele. Prestavitev dobave novega B&W flagship modela je podjetju dalo nekaj več zraka za zadovoljitev povpraševanja za manjšimi modeli.

 

800 D3 2 960

 

"Glava" in visokotonec sta popolnoma enaka kot pri modelu 802 D3, povečanje v dimenzijah in masi tega modela pa prihaja zaradi večjega bas ohišja z dvema bas enotama premera 25 cm, za razliko od 802 D3 ki ima 2 x 20cm velike enote. Specifikacije so impresivne, -3 dB točka odziva na spodnjem koncu je na subsoničnih 15Hz. Slišnih 15Hz je morda uresničljivo samo v laboratorijskih pogojih, ampak vpliv odziva, ki gre čisto tako globoko je zelo močan na ostali spekter. Nova 800 D3 serija pri vseh modelih pušča vtis, kot da "ni basa", posebej na vrhunskih posnetkih akustične glasbe. Istočasno pa daje občutek fantastične naravnosti glasbe. Eno z drugim to pomeni, da je govora o vrhunskem hifi-ju, ki ne žrtvuje natančnosti reprodukcije za poceni atraktivnost.

 

800 D3 Munchen 2 960

 

Bas inštrumenti zvenijo zelo natančno, z bogatimi harmoniki ampak brez umetnega napihovanja. Vse drugo od tistega najbolj zahtevnega glasbenega materiala kot so vokali, klavir, lesena pihala, zbori, godalni orkestri - zveni fenomenalno. Tudi za vse drugo ni težav, v dobro sestavljenem sistemu in z dovolj moči 800 D3 brez problemov udarja v trebuh z "mastno" posnetim kick drumom ali zahtevno elektronsko glasbo. Posebno doživetje je poslušanje ne-audiofilskih posnetkov, pri katerih se pogosto zgodi, da se predstavijo v popolnoma novih dimenzijah...

 

800 D3 Munchen 4 960

 

Ekipa iz Bowers & Wilkins je pričakovano povezala 800 D3 na Classe M600 monobloka, ki ju je poganjal predojačevalec/DAC Classe CP800, na katerega je bil povezan prenosni računalnik preko USB kot vir zvoka. Classe je za take predstavitve logična izbira, ker te ojačevalce uporabljajo za poslušanje v zgodnjih fazah izdelave. Seveda ne uporabljajo samo teh ojačevalcev, v pogovorih s konstruktorji smo izvedeli, da preizkušajo različne naprave, od drugih znanih "močnežev" do entry-level integrircev od 2 x 30W, a kombinacija osemstotk z nobenim od teh ojačevalcev ne sme ustvarjati nekih težav.

 

800 D3 Munchen 3 960

 

Z demonstracijo, ki je bila sestavljena iz petih različnih zvrsti glasbe, smo bili izjemno impresionirani! Enostavno ne vidimo kako bi se B&W 800D v kontekstu današnjega high-enda, lahko kakorkoli kritiziral. Zveni kraljevsko, videti je fantastično v kateremkoli finišu, a tehnično je toliko napreden, da nima tekmeca - vse to za razumno ceno.

Če ste zamudili pregled vseh novic, ki jih ponuja nova B&W serija 800 D3, si lahko ogledate ta kratki video: