Legendarna phono MC glava Denon DL-103, se je prvič pojavil na olimpijskih igrah v Tokiu leta 1964 in se do danes proizvaja brez kakršnih koli sprememb v zmogljivosti in specifikacijah. Glava je bila prvotno razvita leta 1964 po visokih standardih Japan Broadcasting Corporation NHK za komercialno uporabo, nato pa so ga prevzeli skoraj vsi profesionalni snemalni studiji na Japonskem. Uporabnikom je postal na voljo leta 1970. Vse od njegove uvedbe, pred več kot 50 leti, se ni pojavil noben drug akustični izdelek, ki bi bil v tako dolgem času izdelan z enakimi deli in specifikacijami. Od izida je bila glava proizvedena v več kot 700.000 kosih. [caption id="attachment_14185" align="alignnone" width="450"]denon 103 zvucnica Slika prikazuje No. 1 model DL-103 glave, ki je shranjena v Denonovem muzeju[/caption]

Zgodovina glave DL-103

Narejena je kot standardna glava za FM stereo oddajanje. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja radijske oddaje niso predvajale digitalno arhiviranih zvočnih posnetkov kot danes. Iglo so dali na krožnik in jo spustili na mestu. FM stereo oddajanje se je začelo v drugi polovici šestdesetih let prejšnjega stoletja. Za vzpostavitev standardizirane kakovosti predvajanja je bilo treba razviti glavo, ki bi postala standard za stereo oddajanje. Glava Denon DL-103 sta skupaj razvila Denon in NHK Broadcasting Studio. Med njenim razvojem je bila natančno opredeljena zmogljivost, potrebna za standardni zvočnik za FM stereo oddajanje, vključno s številskimi vrednostmi. Zadovoljiti jih je bil pravi izziv. [caption id="attachment_14188" align="alignnone" width="439"] DL-103 v času poskusne proizvodnje. Narejen je iz prozorne smole, da se vidi njegova notranjost.[/caption] Ti izzivi so vključevali: širok razpon predvajanja in ravne frekvence izhodne napetosti, dobro ločitev levo in desno, razlika v občutljivosti leve in desne mora biti majhna, mehanska impedanca, vidna s konice igle, mora biti majhna, stereo plošče in mono plošče se lahko predvajajo na eni skupni glavi. Glava je bila dokončana leta 1964 in dostavljen NHK kot komercialni izdelek. Ko je FM stereo oddajanje postalo priljubljeno in so mnogi začeli poslušati FM radio, so se med avdiofili začele širiti informacije, da NHK uporablja glavo DL-103. To je bilo obdobje, ko so se začele vse več pojavljati komercialne FM postaje in je ta glava pritegnila vse več pozornosti. Leta 1970 je bila ponujena javnosti. Glavni razlog za prodajo potrošnikom - kar za Japonsko takrat ni bilo značilno - je bilo veliko povpraševanje s strani avdiofilov.

Razlog, zakaj se proizvaja nespremenjen že 50 let

Industrijski izdelki se običajno med proizvodnjo postopoma izboljšujejo, hkrati pa se spremeni ime modela, da se zmanjšajo stroški. Vendar pa je DL-103 v proizvodnji že več kot 50 let brez sprememb v zmogljivosti in specifikacijah. Zakaj se ta zvočnik proizvaja tako dolgo z enakimi deli in enakimi specifikacijami? Razlog je še vedno zgodovina njegovega nastanka. Ker je bil DL-103 prvotno razvit za potrebe studijskega oddajanja NHK, je preprost odgovor, da standarda ni mogoče spremeniti. Radiodifuzne postaje ne dovoljujejo naključnih sprememb zmogljivosti ali specifikacij, ker lahko spremeni zvok, če se glava spremeni. DL-103 se še vedno uporablja v radijskih in televizijskih postajah za reprodukcijo plošč in vsebuje enake specifikacije kot leta 1964 in enako kakovost zvoka kot iz tistega časa. Če primerjamo najstarejšo različico glave iz leta 1964, s tisto, ki je bila javnosti predstavljena leta 1970, in različico, ki je v proizvodnji danes, je izgled nekoliko drugačen. Kalup za plastične dele se je občasno spreminjal zaradi tehničnih potreb proizvodnje. Deli, ki so pravzaprav povezani z zvokom, osnovni deli vibracijskega sistema (predvsem izvedbeni vidik in način njegovega nastanka) se niso prav nič spremenili. Gramofonska glava Denon DL-103 je še danes ročno izdelana v znameniti tovarni Denon Shirakawa Audio Works na Japonskem, severno od Tokia.

Obletnica modela DL-110 ob 110. obletnici

Denon praznuje 110 let obstoja in ob tej priložnosti je bila oblikovana omejena serija naprav Anniversary, ki vsebujejo vrhunsko glavo DL-A110 - MC phono model. Lahka glava DL-A110 (tehta le 6 gramov) zagotavlja trden oprijem in popolno poravnavo, saj preprečuje neželene tresljaje, kar ima za posledico natančno in čisto reprodukcijo zvoka z razširjeno nizkofrekvenčno zmogljivostjo.

denon.com