Dynaudio Focus XD

Dynaudio Focus XD

Če tole berete in gledate sliko spodaj, ter ste avdiofil, v čigavem spominu je veliko videnih avdio sistemov, verjetno imate občutek, da med tema simpatičnima in po skandinavsko elegantnima zvočnikoma štrli luknja, ki je v pričakovanju lepega podstavka, ki bi tem zvočnikom vdahnile življenje. Ampak ta luknja je v bistvu vse tisto, kar je nujno med njima, da bi igrala tako, kot je to zamišljeno. In ne - tukaj ni dolgih zvočniških ali interkonekcijskih kablov, ki peljejo do nekega ojačevalca, skritega v drugem kotu tega prostora. Ne, samo dva napajalna kabla.

 

IMG_8549

 

Torej, dobrodošli med brezžične digitalne zvočnike - konkretno najboljši model nove Focus XD serije - 600 XD. V njih je vgrajeno praktično vse, kar je potrebno za poslušanje glasbe - razen vira zvoka. Idealno za vse tiste v družini, ki jim spodoben zvočniški kabel na tleh, predstavlja faktor motnje mira v hiši.

 

IMG_8545

 

Da bi se obdržala univerzalnost z različnimi viri zvoka, ta sistem rabi še en element. To je majhna črna škatlica, ki se ji reče Dynaudio Connect, ki ima vlogo, da sprejema obstoječe oblike digitalnega signala in njihovega brezžičnega prenašanja proti maksimalno trem parom zvočnikov. Več o Connectu kasneje.

 

IMG_8548

 

Focus 600 XD je že na prvi pogleda čistokrvni Dynaudio. Zanimivo je, kako je skozi prejšnja desetletja Dynaudio napredoval v kakovosti, zunanji videz pa se skorajda ni spreminjal. Posebej vidno je to pri zvočnih enotah. Membrane in pokrovček z luknjastim ovojem, vpetje, košare, vse to je že znano, seveda pa ne enako kot pri prejšnjih modelih.

 

focus-tweeter

 

Visokotonci z mehkimi membranami, s posebnim premazom, so nespremenljiva konstanta v Dynaudiu in ene izmed najboljših referenc za možnosti te tehnologije. V Focusu XD se visokotonec poganja z lastnim ojačevalcem z močjo 150W. Ne zato, ker rabi tako moč, ampak zato, da se vse enote poganjajo z enakimi ojačevalci.

Zaslon, ki se nahaja na notranjem zgornjem robu vsakega kabineta kaže status prižganosti, glasnost, izbrani vhod, cono v kateri zvočnik deluje...

 

IMG_8557

 

MSP membrane Esotec+ srednjetonca in bas enot so rezultat najnovejšega razvoja, imajo ultra dolg linearni hod, ekstremno velike in močne magnete, a vsak driver je poganjan z lastnim ojačevalcem moči 150W, kar temu zaprtemu kabinetu omogoča linearen bas do celo 20Hz, vedno ob najvišjem nivoju natančnosti.

Ker so vse zvočne enote poganjane z enakimi ojačevalci moči 150W, kar daja skupno moč spoštljivih 600W, ter še dovršeno uparjene s pomočjo sofisticiranega, state-of-the-art DSP-a, 600 XD ponuja zmogljivosti primerne za reprodukcijo najzahtevnejših orkestralnih del, močan približek tistemu težko ujemljivemu občutku živega izvajanja in moči, energije in globine moderne elektronske glasbe.

 

IMG_8554

 

Zadnja plošča omogoča praktično upravljanje z bogatim zakladom tehnologije zapakirane v ti ohišji. Digitalni vhod (in izhod), analogni vhod, izbirnik občutljivosti vhoda, USB vhod za servis in posodobitev, potenciometer za nastavitev bas odziva glede na postavitev v prostor, korekcija glasnosti visokotonca, izbira multiroom cone v kateri zvočnik deluje ter položaj v hierarhiji delovanja (master, slave, externi). Vse to omogoča fino nastavitev in veliko dolgotrajno zadovoljstvo v različnih prostorih.

 

IMG_8552

 

V brezžičnem načinu delovanja je maksimalna resolucija 24/96, zvočnika imata možnost sprejema signala tudi v kvaliteti 24/192, ampak jih je takrat treba povezati z digitalnim koaksialnim kablom. Connect je podoben Hub-u, ima tudi podobno izbiro avdio vhodov, 3.5 mm in RCA analogna vhoda, ter optični in koaksialni digitalni vhod, tako kot USB-B za povezljivost z računalnikom.

 

connect back

 

V Focus XD sistemu, Connect lahko brezžično z losseless formati brez izgub prenaša signal do resolucije 24/96, v eni coni. Če se uporablja v večjih conah, Za Focus XD ali Xeo zvočnike, bo ta 16/48.

Ko se, iz digitalnega vira, signal pripelje naravnost na koaksialni vhod na zadnji strani zvočnika, takrat je mogoče predvajati 24/192 datoteke in to je ta trenutek ena izmed najkrajših in najbolj čistih poti od datotek do zvoka; - vir zvoka - DAC/digitalna kretnica (v zvočniku) - osebni ojačevalec za vsako zvočno enoto (v zvočniku) - zvočna enota.

 

IMG_8553

 

Podstavki, ki gledajo na vse štiri strani na dnu ohišja, imajo možnost prilagajanja različnim podlagam. Na spodnji strani podstavka je gumijasta nogica, na kateri zvočnik odlično stoji na trdih podlagah kot so kamen, ploščica, parket. Toda znotraj nogice se nahaja koničast vijak, ki ga je potrebno s priloženim imbus ključem odviti in tako fiksirati zvočnik, ko mu enkrat najdete pravo postavitev na mehki podlagi.

Dynaudio je staro podjetje, ki ima inovativnost v genih. Brezžična tehnologije je zelo mlada, ampak so rezultati že sedaj očarljivi. Ljubitelji Dynaudia bodo takoj navdušeni nad Focus 600 XD, vsi drugi lahko pričakujejo prijetno presenečenje, zvok je zelo definiran, razkošen, a čistost zvoka se ne izgublja niti pri visokih glasnostih. Za ne ravno velike in elegantne zvočnike, ki v sebi skrivajo vse razen vira zvoka, je to velik dosežek.