Gramofon – najbolj seksi avdio naprava vseh časov

Gramofon – najbolj seksi avdio naprava vseh časov

V tem tekstu vas bomo spoznali z anatomijo in tipi gramofonov, ter odkrili zakaj je gramofon najbolj seksi avdio naprava vseh časov.

Vse odkar se je pred kakimi tridesetimi leti v široki uporabi pojavil digitalni avdio, se bolj ali manj razpravlja kateri zvok je boljši - analogni, s plošče oziroma vinila - ali pa digitalni, v začetku samo s CD-jev, a danes z različnih digitalnih nosilcev zvoka ali pa s pomočjo neposrednega prenašanja s spletnih servisov?

Če ste začetnik v svetu vinila, vam predlagamo, da si pred začetkom iskanja ogledate sheme, ki vam bodo pomagale, da dojamete zakaj je gramofon najbolj seksi avdio naprava vseh časov!

OPOMBA: infografiko v visoki ločljivosti lahko prevzamete tukaj: Gramofon za začetnike (PDF)

Preverite cene gramofonov v Sonus Artu! Vsi imajo priloženo glavo, lahko pa priloženo zamenjate z drugo glavo po svoji izbiri.

 

Ali je gramofon "boljši" od digitalnih virov glasbe?

Čeprav so argumenti vezani izrecno za zvok "analogni vs digitalni" enakomerno razdeljeni, tisti ki določajo celotno doživetje uživanja v reproducirani glasbi pa niti ne. Digitalni avdio omogoča odlično poslušanje vsem resnim poslušalcem, a istočasno tudi zelo lahko konzumiranje vsem tistim, ki jim je glasba neobvezna zabava. Obe strani v bistvu imata dobre argumente, a v tistih redkih primerih, ko velikost investicije ni pomembna in se "gre do konca" in digitalni in analogni izviri prenašajo zvok, ki fascinira najbolj razvajene avdiofile.

Poslušanje plošč, ali vinila kot se temu reče zadnje čase, zahteva veliko več angažiranja od poslušalca celo v najbolj enostavnih oblikah. Primerjalno z današnjimi mediji za shranjevanje glasbe so plošče gigantskih razmer, povprečne kolekcije od nekaj sto naslovov zavzame prostor velikosti pralnega stroja. Količina glasbe shranjena na današnjih trdih diskih, bi na vinilih zahtevala eno celo sobo, pa še vedno bi vam nekaj plošč manjkalo. Plošče so občutljive, treba jih je vzdrževati, čistiti in varovati od mehanskih poškodb. Podobno je občutljiv tudi gramofon.

AT-LP5_6 Glava gramofona Audio Technica LP5

Tako kot je igla del, ki ne prenaša "bližnjih srečanj" z otroci ali hišni ljubljenčki tudi, ko ni v funkciji, tudi gramofonske ročke so niso nič manj občutljive, gramofon, ko deluje, rabi podlago granitne stabilnosti. Ampak, vloženo delo prinaša obliko zadovoljstva, ki je niti ena oblika digitalnega avdija ne premore. Poslušanje plošč prinaša, ali spominja, odvisno od vaših let, na nek počasnejši čas, v katerih so doživetja manj pogosta ampak tudi bolj močna. Otipljivost plošče, vidne neravnine brazde, zanimive in slavne nalepke na centru, velikost in bogastvo ovitkov, besedila napisana z velikostjo črk za katere ne rabite mikroskopa, velike fotografije ki so se vrezale v kolektivni spomin celotnih generacij. Za vse, ki so odraščali v času plošč, vsaka glasba, ne samo pop in rock, je imela svoj unikaten obraz, pomemben gotovo kot glasba sama.

Vse tisto sofisticirano, kar ima v sebi dobra gramofonska plošča, je šele vstop v zabavo brez katere se avdiofilom starega kova poslušanje glasbe zdi preveč enostavno, brez teže in značaja, ki ga ima pomemben album. Slide to unlock, dva, trije dotiki in... V bistvu ni nobenega "in" - glasba je tu. Čisto v redu za vrhunsko zdravilo proti napetosti, ampak za ljubitelja poslušanja, ki si je za glasbo vzel čas ali pa uživa v prijetni družbi, postavljanje plošče na gramofon, brisanje prahu s plošče in pazljivo postavljanje igle v brazdo pusti ravno toliko časa za nekaj stavkov o tem kar se bo poslušalo ali pa napove neko presenečenje. Natančnost izdelave in materiali, ki jih zahteva kakovosten gramofon po svoji naravi prinaša veličastno lepoto teh delov in zanimivost rokovanja z njimi tudi, ko oni nimajo na sebi "štempiljke" nekega legendarnega industrijskega oblikovanja.

Pomislite samo ali se spomnite trenutka, ko vam na obisk pride kaka "beyba" poslušat plošče, vi pa namesto vseh tistih zanimivih gibov pri izbiri in razkazovanju ovitkov, rokodelstvu s ploščami in ročico naredite par dotikov na telefonu in...? Je to vse? Ne bo šlo... Glasba je najprej eter, zamisel, čas v spremembi, ampak pri njeni reprodukciji fizični mediji, plošča še posebej, ji dajejo dimenzijo, ki nas približuje njenem pravem značaju če te glasbe nismo imeli priložnosti poslušati v živo.

avid-gramofon Zagotovo eden izmed najbolj seksi gramofonov

Pomanjkanje danes osnovnega dejanja preskakovanja na naslednjo pesem je naredilo to, da so generacije nekoč poslušale albume v celoti. Zaradi tega poznamo veliko odličnih pesmi, ki niso postale hiti. Morda pa je tudi pomagalo, da so umetniki delali albume, ki so dobri v celoti... Gramofon je edina naprava, ki vidno in otipljivo bere fizični medij in zahteva naš neposredni kontakt. Nekako kot avdiofilski hišni ljubljenček...