Hi-Fi zopet vzbuja pozornost pri ljubiteljih tehnike, največ zahvaljujoč pojavu brezžičnih multi-room sistemov. Še pred dvema letoma je multi-room avdio postavitev zahtevala zapletene inštalacije v vse prostore, ob težavnem upravljanju s celotnim sistemom. Današnji multi-room sistemi so opremljeni z bogatim številom funkcij, glasbo predvajajo s pametnih telefonov ali tablic in hišnega strežnika - brezžično, zaradi česar so kabli postali preteklost. Glasbo lahko poslušate na veliko različnih zvočnikov hkrati, ali vsakemu zvočniku določite drugo skladbo.

Vendar v kolikor želite skočiti v brezžično zabavo, pazite na eno lastnost teh sistemov - med seboj različni sistemi namreč niso kompatibilni. Ko se odločite za zvočnik iz enega sistema to pomeni, da ste se odločili za celotno njegovo družino v prihodnosti. Pravilna izbira je ključnega pomena, saj se lahko zgodi, da ne boste mogli nikoli kupiti naprimer priročen majhen zvočnik za v kopalnico. Seveda pa je pomembno misliti tudi na možnost povezave brezžičnega multiroom sistema z obstoječim klasičnim HiFi stereo sistemom ali hišnim kinom. Da bi vam olajšali pravilno izbiro multiroom sistema za vaše potrebe, smo pripravili preizkus Sonos in Denon HEOS sistemov, dveh najboljših sistemov na svetu.

Oblika

Za to vrsto naprav je ključno pomisliti tudi na to, kako se bo s svojo obliko vključila v vaš prostor. Na srečo sta oba sistema na svoj način očesu prijazna. Denon HEOS ponuja naprave, ki imajo poseben izgled, z ukrivljenimi linijami, dobre barve in materiale, zaradi česar se lahko vklopi v kakršen koli ambient. Majhen HEOS 1 je najmanjši član družine, lušten majhen zvočnik, ki se lahko nadgradi s HEOS GoPackom, ki mu omogoča 6 ur delovanja na baterije - idealno za preživljanje časa na odprtem. Prvi večji HEOS 3 je že presenetljivo dober zvočnik, ki odlično deluje v majhnih prostorih, kot so spalnice, majhne kuhinje, pisarne... Srednje velik HEOS 5 je resen zvočnik z vgrajenimi 4 kanali digitalnega ojačevalca in ravno tolikšnim številom zvočnih enot. Največji HEOS 7 je opremljen še z dodatno bas enoto in zveni neverjetno, opremljen pa je tudi z ojačevalcem za slušalke. Sonos se drži bolj klasičnega izgleda. Majhen PLAY:1, s kovinsko mrežico, je presenetljivo masiven, med tem ko je večji PLAY:3 ,s svojo stožčasto obliko in zvočnikoma na sprednji strani, podoben majhnem obvestilnem zvočniku. PLAY:5 je resen namizni zvočnik opremljen s trojnimi dvosistemskimi basrefleks zvočniki na sprednji strani. SONOS LIFESTYLE Upravljanje na ohišju so diskretno postavljene, vtičnica za elektriko je prikladno skrita v telo zvočnika, da se le ta lahko postavi tudi povsem do stene. Oblika Sonosa je všečna skoraj vsem, kompakten in eleganten.

Postavitev naprave

Oba brezžična sistema se enostavno priključita na hišno brezžično omrežje. Ni potrebe po več urnem branju navodil - samo sledite enostavnim korakom in sistem bo v kratkem pripravljen na predvajanje glasbe. Dober brezžični multi-room sistem potrebuje tudi aplikacijo, ki je intuitivna in ob enem zabavna za uporabo. Sonos je tudi tukaj postavil standarde s svojo čudovito enostavno aplikacijo. SONOS APPDodajanje novega zvočnika v vaše omrežje je enostavno - vklop v elektriko in primerno poimenovanje novega zvočnika (npr Kuhinja, Dnevna soba...). Ko zaženete aplikacijo vas bo ta vodila skozi obvezno registracijo in posodobitev firmwarea, Nato boste lahko že izbirali želeni vir digitalne glasbe. Ponuja se kopica možnosti, Rhapsody, Pandora, Spotify, Tunein in Tidal. Za dodatno možnost predvajanja glasbe iz NAS strežnika je potrebno na računalniku namestiti Sonos desktop controller in nato ročno nastaviti povezavo, kar je lahko nekoliko nerodno. Priklop HEOS naprav v hišno omrežje zahteva povezovanje vašega pametnega telefona ali tablice na novo napravo, s pomočjo priloženega 3.5mm kabla. Nato sledimo navodilom, ki se HEOS APPprikazujejo v HEOS aplikaciji. Seveda tudi HEOS ponuja obilico možnosti, vključno s Spotify, SoundCloud, Deezer, Tidal, Qobuz in Mixcloud, v vseh razpoložljivih conah hkrati ali vsak v svoji coni (sobi), po želji. Je DLNA kompatibilen, zaradi česar je iskanje vseh USB medijev ali omrežnih hramb glasbe povsem enostavno. Pri Denonu je tudi zelo enostavno sestavljanje skupin različnih HEOS naprav in vključevanje naprav v njih. Z eno potezo lahko dodate v skupino toliko naprav, kot jih lahko "primete" z dvema prstoma, če želite v nekaj sekundah vklopiti vse zvočnike na enkrat. Mogoče še bolj impresivno, znotraj enega sistema lahko hkrati uporabljate do 32 HEOS naprav.

Zvok

Oba sistema ponujata zvok, ki pusti navadne bluetooth zvočnike daleč za seboj v oblaku prahu, so pa med njima tudi prisotne razlike. Med tem ko vas bosta majhna Sonos modela presenetila s svojo jasnostjo in močjo, večji HEOSi pa so jasen korak naprej v primerjavi s Sonosom. HEOS 7 enostavno ne more ostati neopažen. Neverjetno je, kako globok in močan zvok lahko proizvede. V večji sobi se počuti kot doma. Vendar je ta močan bas umirjen z bogatimi srednjimi toni, zaradi česar je sedmica odlična izbira za širok razpon glasbenih žanrov. HEOS 5 je malenkost bolj zadržan, vendar vseeno ugoden in jasen, zaradi česar je vseeno nekoliko boljši od Sonos PLAY:3. Za primerjavo, Sonos PLAY:1 je tako dober, da zagotovo pusti vtis, omejuje ga le njegova zares majhna velikost. PLAY:5 je občutno močnejši, vseeno pa pušča monotonski vtis. Tudi malenkost presenetljivo, PLAY:5 občasno zveni malce tenko za precej velik zvočnik. Ne Sonos ne HEOS ne podpirata 24-bitne datoteke, torej avdio zapise visoke ločljivosti, vendar se bo pri HEOSu to kmalu spremenilo.

Zaključek

Da povzamemo, Sonos je začetnik te vrste sistemov, prvi je postal cool, vendar njegovi večji modeli zaostajajo za konkurenco. Je enostaven za uporabo, elegantno in nevpadljivo oblikovan, majhen PLAY:1 pa je pravi mali čudež. HEOS 7 je vrhunska zadeva za svojo velikost, s tako močnim basom, da se bo to nekaterim zdelo neodgovorno - vendar idealni za večje prostore. Srednje veliki HEOS 5 zato zveni odlično v nekoliko manjših prostorih. Upravljanje multi-room funkcij s pomočjo mobilne aplikacije je odlično. Ko se pojavi (prvi modeli bodo na voljo že naslednji mesec) 24 bitna podpora bodo postali tisto, kar mnogi čakajo. Potreba po žični povezavi ob prvem zagonu je nekoliko nerodnejša od konkurence, vendar je to potrebno narediti če prvič. Če upoštevamo kakovost zvoka in USB podporo ob solidni aplikaciji, je HEOS sistem težko premagati. Vir: T3, the gadget website