Kaj so "Hi-Res" slušalke in na kaj je potrebno gledati pri nakupu?

Kaj so "Hi-Res" slušalke in na kaj je potrebno gledati pri nakupu?

Hi-res avdio ali zvok visoke ločljivosti se pri digitalni glasbi pogosto omenja v zadnjih letih. Njegov pomen je odvisen od konteksta, včasih se s temi besedami sporoča, da govorimo o digitalnem zapisu glasbe, ki nima izgub v kakovosti zaradi kompresije - kot se to dogaja pri MP3 ali WMA datotekah. Drugič pa to lahko pomeni, da ima avdio datoteka več podatkov od standardne ločljivosti CD-ja - 16 bitov / 44 kHz.

Pravilna definicija je druga, saj MP3 datoteke v največ primerov ravno tako uporabljajo klasično ločljivost kot CD, že prej omenjenih 16 bit / 44 kHz, vendar imajo poslabšano kakovost zaradi kompresije, ki jim znatno vendar tudi slišno zmanjšuje količino podatkov. Za primerjavo, CD kakovost uporablja 1411kB/s, med tem ko MP3 največkrat uporablja deset krat manj podatkov - 128kB/s.

FLAC ali WAV datoteke visoke ločljivosti v glavnem prihajajo kot 24-bit/88.2 kHz, 24-bit/96 kHz, 24-bit/176 kHz in 24-bit/192 kHz. Ob že prej omenjeni PCM ločljivosti, v Hi-Res avdio sodijo tudi manj pogoste DSD datoteke z 2.8 in 5.6 MHz, ki se sicer nahajajo na SACD diskih. Zapisi visoke ločljivosti omogočajo večjo dinamiko in frekvenčni razpon od klasične ločljivosti.

Nekateri proizvajalci so se združili in skupaj postavili nekatere kriterije, ki jih morajo naprave izpolnjevati, da bi lahko nosile "hi-res avdio" oznako, ki kupcem sporoča, da lahko omenjena naprava predvaja vse, kar hi-res format ponuja. Hi-res slušalke imajo zelo malo kriterijev, v bistvu samo enega - morajo nuditi frekvenčni razpon nad 40 kHz.

V naši ponudbi posebej izpostavljamo Audio Technica hi-res slušalke SR5, MSR7, A990Z, A1000Z in A2000Z:

 

 

V kolikor slušalke nimajo oznake Hi-Res avdio še ne pomeni, da jih ni potrebno dodati v ožji izbor in preizkusiti v živo. Če pa na njih vidite Hi-Res oznako je to dodatno potrdilo, da slušalke ponujajo izjemno visok frekvenčni razpon, ki ga podpirajo tudi novi hi-res avdio formati.