Kako izbrati pravi gramofon in glavo?

Kako izbrati pravi gramofon in glavo?

V Sonus Artu vas lahko opremimo za poslušanje plošč v vseh kakovostnih razredih. Preverite kateri gramofoni in glave so najboljša izbira!

 

Vstopni in nižji srednji razred gramofonov

Za vstop v svet vinilk se priporoča Audio Technica LP60 USB gramofon v cenovnem razredu do 150€. To je gramofon, ki ponuja osnovne funkcije, delno avtomatiko in tudi nekaj sodobnih prednosti, kot je priklop na računalnik s pomočjo USB priključka ali neposredno snemanje na USB ključek. Ta gramofon ima MM glavo in vgrajen phono predojačevalec, zaradi česar se lahko priključi na kateri koli linijski vhod, kot jih imajo praktično vsi ojačevalci in nekateri mini stereo sistemi.

Sledi Audio Technica AT LP-120 USB, prvi korak v resnejše gramofone z nastavljivo ročko, s čimer omogoča v prihodnosti izbiro tudi boljše glave, od prvotno vgrajene. Vgrajen ima tudi phono predojačevalec in USB priključek, ki omogoča povezavo z računalnikom, kar omogoča digitalizacijo vaših najljubših plošč. Potrebna programska oprema je priložena gramofonu, priložena pa je tudi izjemno hvaljena glava AT-95E. Audio Technica AT LP120 uporablja direktni pogon.

Gramofoni za zahtevne uporabnike

Na poti k resnim avdiofilskim gramofonom se nahaja gramofon Audio Technica AT LP-1240 z neposrednim pogonom in je iz tehničnega vidika replika legendarnega Technicsa SL-1200, med tem ko je prej omenjeni AT LP-120 USB njegova oblikovna kopija. Audio Technica AT LP-1240 je gramofon dobro premišljene zasnove, kar se je tudi potrdilo skozi obdobje večih desetletij. Njegova ročka ima izjemno natančne ležaje, kakovostno ožičenje in možnost natančnega nastavljanja pritisne sile, anti-skatinga sile in višine ročke (VTA). Sprejme lahko zelo širok nabor glav, od najbolj enostavnih MM modelov, posebnih modelov, ki so integrirani v nosilec glave ("concorde") in nekatere kakovostne MC modele.

Pogon nudi močen motor, čigar sestavni del je natančno obdelan masivni aluminijasti krožnik, prevlečen z gumo na spodnji strani za boljšo kakovost zvoka. Na podoben način je urejena tudi odpornost gramofonske baze na akustično povratno zvezo. Zgornji del je kovinski, spodnji nosilni pa je izdelan iz zelo inertnega in masivnega polimera, ki je na videz podoben zelo trdi gumi. Gre za gramofon, ki s kakovostjo zvoka lahko zadovolji številne avdiofile, njegov koncept in kakovost izdelave ponujata robustnost, ki jo lahko izkoristijo tudi profesionalni DJ-ji. Zato so prisotne tudi nekatere DJ funkcije, kot je spreminjanje hitrosti in smeri vrtenja, nastavljiva moč zavore, dodatna osvetlitev...

Audio Technica LP1240 Audio Technica LP1240

Novejša pridobitev, ki je že navdušila številne ljubitelje vinilk pa je Audio Technica LP5. Gramofonska baza z direktnim pogonom vrti plošče z 33 1/3 in 45 obratov na minuto. Novi J-ročaj je zasnovan z namenom zmanjševanja geometrijskih napak pri spremljanju brazd, opremljen pa je z novim AT-HS10 headshellom in ekskluzivno AT95EX dual moving magnet glavo. Nova AT95EX glava je zasnovana posebej za gramofon AT-LP5, zahvaljujoč uporabi novih materialov, ki so jih razvili strokovnjaki pri Audio Technici, ima še širsi tonski razpon in boljši prehodni odziv. Več o tem odličnem gramofonu lahko preberete v našem predstavitvenem članku LP5 gramofona

AT-LP5_7 Audio Technica LP5 gramofon

V naši ponudbi je tudi prava poslastica za zahtevnejše avdiofile - odličen in zelo atraktiven Marantzom TT15. To je gramofon na jermenski pogon in akrilno bazo, akrilnim krožnikom z invertnim keramičnim ležajem in odstranljivim motorjem. Baza je opremljena s cenjeno ročko Clearaudio Satisfy in eno izmed najboljših MM glav Clearaudio Virtuoso Wood Ebony. Gramofon, s katerim ni možno zgrešiti.

Marantz-TT-15 Marantz TT-15 gramofon

AVID - High-end gramofoni

Nadaljevanje avdiofilske ponudbe predstavlja AVID, gramofoni angleške izdelave, relativno mladega podjetja, ki deluje komaj dve desetletji, vendar je pridobilo že vrhunski ugled na področju proizvajalcev gramofonov, zahvaljujoč svojem modelu Acutus Reference, ocenjenim za enega izmed tistih gramofonov, ki sodijo v sam svetovni vrh. AVID gramofoni so premišljeni do najmanjše potankosti in nič na njih ni prepuščeno naključju ali zamenjivo.

Zasnova vseh AVID-ov je plod obsežnega znanja, ki gramofone jemlje kot harmonično celoto in ne le kot sklop hi-tech delov. Zanimivo je, da AVID (A Very Interesting Design) ne zamenjuje redno svoje modele, prve izboljšave so posamezni modeli doživeli šele po desetih letih, kar dokazuje, da so že v začetku narejene na najboljši način. AVID vse sestavne dele izdeluje v svoji tovarni, od različnih mehanskih delov do lastnih tiskanih vezij za elektroniko napajanja in phono predojačevalca.

Vsi AVID modeli so zasnovani po enakem načelu kot legendarni Acutus, prilagajajo se le tehnične rešitve zgradbe glede na izbrani cenovni razred. V ponudbi je sedem modelov,  Ingenium, Diva II, Diva II SP, Volvere SP, Sequel SP, Acutus SP in Acutus Reference SP.

Ob gramofonih AVID ponuja tudi kakovostne phono predojačevalce, od cenovno ugodnih do absolutno vrhunskih, ter številne dodatke za boljšo uporabo in nastavitev gramofonov. AVID je najboljša izbira za poslušalce vinilk v 21 stoletju.

Celotno ponudbo Sonus Art high-end segmenta si lahko ogledate in poslušate v našem elite showroomu v Zagrebu. Za več informacij si oglejte elite.sonusart.hr

 

Katero glavo izbrati? 

Končne zmožnosti katerega koli gramofona so omejene z kakovostjo glave, ki je nameščena na njega. Tonsko ravnovesje, frekvenčni razpon, jasnost v tihih delih, ločevanje kanalov in stereo slika, majhen šum in popačenje, vse to je odvisno od uporabljene glave gramofona.

Izbira te komponente je kritičen korak na poti do maksimalnega užitka ob poslušanju vašega sistema. Izbira glave tudi močno vpliva na življenjsko dobo vaših plošč. Glede na to, da je plošče vedno težje zamenjati z novimi, je dobro tudi temu dejavniku nameniti nekaj pozornosti.

Sonus Art ima bogato ponudbo Audio Technica gramofonskih glav.

Audio-Technica je od nekdaj znana kot vodilno podjetje v zasnovi in proizvodnji gramofonskih glav, v ponudbi imajo široko paleto modelov zasnovanih, da zadovoljijo različne kombinacije ročk in glav, različne kakovosti zvoka in cene.

Izpostaviti moramo verjetno svetovno najbolje prodajano Audio Technicu AT95E, za katero se redko kdo ne bo strinjal, da je najboljša glava na svetu za svojo ceno. Vendar je to šele začetek bogate ponudbe znanih MM in MC glav, kot so AT 33EV ali AT OC9/III LTD MC.

 

Gramofonske glave FAQ

Izbira oblike glave

Tukaj je odgovor zelo enostaven, velika večina vseh glav je Half Inch Mount, torej takšnih, ki se na ročko pritrdijo s pomočjo 2 vijakov standardnega premera v razmaku od polovice inča (približno 12 mm).

Tisto majhno število preostalih glav so P-mount modeli, pritrjeni na ročko s pomočjo vtiča in vtičnice, dokončno pa se pritrdi z enim stranskim vijakom.

Specifikacije

Najbolj pomembne številke so frekvenčni razpon in njegova izravnava, ločevanje kanalov, ravnotežje kanala in izhodna napetost. Frekvenčni razpon opiše širino zvočnega spektra, ki ga glava lahko prenaša relativno enakomerno. Ločevanje kanalov nam pove, kako glasno se lahko predvaja en kanal, med tem ko je drugi kanal istočasno popolnoma tih. Ravnotežje kanalov opisuje enakomernost pri predvajanju obeh kanalog, med tem ko izhodna napetost predstavlja najvišjo vrednost napetosti, ki jo je glava sposobna poslati do predojačevalca. Vendar, kot tudi drugje pri avdio sistemih, najbolj pomemben je občutek ob poslušanju, ki ga poslušalec prejme od določene glave.

Kako pomembna je potisna sila?

Vsaka glava ima območje optimalne obremenitve, torej sile, s katero se igla dotika plošč. Za najboljši zvok je potrebno nastaviti primerno silo. Ne smemo tudi pozabiti, da z večjo silo pritiska igle na ploščo raste tudi obraba obeh, ob enem pa lahko tudi premajhna sila povzroči ravno tako velike poškodbe. Seveda je pritisk igle na ploščo odvisen tudi od same oblike igle, tiste z večjo površino ustvarjajo manjši pritisk na posamezno točko.

Ali so boljše MM ali MC glave?

Številni avdiofili priporočajo MC glave (moving coil, torej s premično ovojnico), hvalijo njihovo jasnost in čistost tonov, bolj definirane prehode, natančno stereo sliko in majhna popačenja. Potrebno je tudi omeniti, da MC glave zahtevajo poseben predojačevalec, ki je sposoben kakovostno ojačati napetost, ki je desetkrat manjša kot pri MM glavah. Vse to nakazuje, da je kakovostna MC rešitev občutno dražja izbira.

MM glave (moving magnet, torej s premičnim magnetom) so odpornejše, potrebujejo manj zapletene predojačevalce, možna pa je tudi zamenjava same igle s strani uporabnika, čeprav to velikokrat ne prinaša občuten prihranek glede na nakup celotne nove glave.