POROČILO Z EKSKLUZIVNIH PREDSTAVITEV NA HIGHEND SEJMU V MUNCHENU

POROČILO Z EKSKLUZIVNIH PREDSTAVITEV NA HIGHEND SEJMU V MUNCHENU

V svetu avdia sem nekaj desetletij, vedno bodo tu fascinantne stvari, ampak ne pričakujem ravno, da se me impresionira trikrat v enem dnevu, celo niti na sejmu v Munchenu in to dan pred uradno otvoritvijo tega najbolj pomembnega in najbolj močnega avdio sejma na planetu.

Za prvi del je poskrbel Dynaudio, ki je predstavil novo Contour serijo, ki ga definira več kot katerakoli druga, na tržišče pa pride konec leta. Dynaudio je imel težko nalogo, bilo je treba narediti "nekaj drugačnega", a obdržati "Dynaudio DNK". Slišali smo najmanjši, Contour 20, majhen zvočnik za podstavek - v sobi od 300m2! Impresioniran sem, malček zadržuje zavidljivo naravnost in jasnost s presenetljivo težo v basih v tako ogromnem prostoru. Serija Contour sedaj ima vgrajen najboljši Dynaudio Esotar2 visokotonec, tudi bas enota je resno spremenjena - v košari, membrani, navitju in spideru. Prepričan sem, da bo to zelo všečno vsem ljubiteljem highenda, ki živijo v manjših prostorih. Sprašujem se kako šele zvenita modela 40 in 60, ko dvajsetka tako igra...!?

 

IMG_8835

 

Moje naslednje srečanje je bilo s Conradom Masom od AVID-a, če mene vprašate enim izmed najbolj zanimivih oseb v avdio svetu, a v tej branži res ne primanjkuje takih... Conrad in njegova majhna in neverjetno sposobna ekipa so prvič predstavili vse kar so do sedaj izdelali - tukaj je Acutus z novim referenčnim napajanjem, ultimativni predojačevalec, monobloki in vsi trije novi zvočniki. Verjemite mi, cene teh zvočnikov so popolnoma nepomembne - ampak zadeva deluje! Karkoli se postavi pod iglo zveni polno, odprto, jasno in večplastno - zelo impresivno. GO AVID!

 

IMG_8815

 

Tretja sreča, popolnoma nenačrtovano za prvi dan, končali smo na prvi zaprti predstavitvi novega Bowers & Wiklins 800 D3 zvočnika, ki bi ga morali poslušati šele jutri (ja, definitivno smo VIP, za tiste ki še dvomijo...). Vse tisto kar se je pisalo o novi seriji 800 D3, je bilo potrjeno ter s svojim večjim basovskim ohišjem in z večjimi basovskimi enotami odpeljalo naprej v pravi smeri. Demo je bil sestavljen iz petih stvari, ki so pestro večbarvno pokrile različnost glasbe - manjših in večjih glasnosti, dinamike in tonskih barv. Ponovno bom povedal - izjemno sem impresioniran! Enostavno ne vidim kako bi se 800 D3 v kontekstu modernega high-enda  sploh lahko pokritiziralo. Zveni kraljevsko, zgleda fenomenalno v vseh barvah, a tehnično je toliko napreden da praktično nima tekmeca in vse za razumno ceno.

 

800 D3 Munchen 1 855

 

Verjeli ali ne, še je tega, ampak je za to bilo treba počakati naslednji dan. Marantz je prireditev za goste pripravil resnično v višavah (dobesedno, na 3000m), kot ilustracijo kje naj bi se novi PM10 postavil v primerjavi s konkurenco pri integriranih ojačevalcih. Ok, pričakovanja so visoka, cilj novega PM10 je ponovno doseči kvaliteto, ki jo je dosegel z nekdanjim dosti večjim legendarnim kompletom SC7S1 + 2x MA9S1. Všeč mi je PM11, pričakoval sem najmanj podoben zvok, ampak ob večjih dimenzijah ohišja tudi več moči. Marantz je presenetil že na vhodu - elektronika minimalnih dimenzij, laptop, integrirani ojačevalec popolnoma normalnih dimenzij, eleganten CD predvajalnik - in ogromna neznana zvočnika zanimive oblike. Skratka, Marantz-ov guru in obraz, Ken Ishiwata, je po krajšem uvodu zaštartal z glasbo, pa če tudi pri prvih dveh pesmih moj vtis ni bil boljši kot zelo dobro, K.D. Lang je z "Halleluja" bila naravnost fenomenalna. Nekaj takega se preverjeno ne dogaja naključno, niti je rezultat zadete kombinacije oziroma sinergije. To ne gre kar tako. Peter Gabriel "Rythem of the Heat" je to samo potrdil, potem pa presenečanje prek vseh pričakovanj - Adele "Hello". WOW, WOW in spet WOW - jaz nisem ljubitelj Adel, posebej ne te pesmi, ampak če je g. Ishiwata ne bi prekinil bi jo z veseljem poslušal do konca. Morda celo še enkrat.

 

IMG_8800

 

Koliko je novi PM10 blizu kombinaciji SC7S1+2x MA9S1, boste imeli priložnost sami ugotoviti konec leta v Sonus Artu. Zvočnika sta bila narejena posebej za to priložnost, cena je veliko nad ceno tega kompleta, ampak so pri Marantzu bili prepričani v kvaliteto novega PM10 in želeli to predstaviti z nečim posebnim. Kapo dol.

 

autor: Dubravko Novosel

prisotni: Sonus Art ekipa