Poslušate glasbo z računalnika? Potem preberite tole...

Poslušate glasbo z računalnika? Potem preberite tole...

Marsikdo misli, da je za kakovostno reprodukcijo digitalne glasbe zadosti imeti dobre zvočnike ali slušalke. Dejstvo je da veliko ljudi ne sliši niti razliko med MP3 datotekami manjših (128Kbps) ali večjih (320Kbps) hitrosti prenosa, če pa se štejete v skupino tistih, ki hranijo svojo glasbo v nestisnjenih oblikah kot sta FLAC ali ALAC, ste se verjetno že srečali s pojmom "digitalno-analogni konverter" oziroma DAC.

KAJ JE TO DAC?

Ne glede če ste začetnik v svetu HiFi-ja ali avdiofil stare šole, verjamemo da obstaja nekaj stvari o DAC-ih, ki jih morda niste vedeli... Vsaka zvočna kartica vsebuje nek pretvornik digitalnega signala v analognega, da bi se ta zvok lahko predvajal na zvočnikih ali slušalkah. Ampak, razlika je v zmogljivostih vsakega DAC-a, ker ne samo, da bo ta pretvoril digitalnega v analogni zapis, ampak bo izmeril dinamični razpon zvoka v bitih (1bit = 6dB; CD zapis je 16bit, kar pomeni, da ima doseg 96dB).

Marantz HD-DAC1 Marantz HD-DAC1  - digitalno analogni pretvornik in ojačevalec za slušalke

V primerjavi s standardnim CD zapisom od 44.1 kHz in 16bit, hi-res prinaša večje zajemanje vzorcev (do 192kHz) in večje število bitov po vzorcu (24bit ali več), kar v praksi pomeni veliko več informacij in bolj detajlno, bolj bogato in popolnejšo reprodukcijo. Seveda, hi-res zapisi zavzamejo več prostora kot standardni, ampak to danes ne predstavlja nobeno težavo zaradi vse večjih podatkovnih nosilcev.

ZVOČNA KARTICA VS ZUNANJI DAC

Čeprav kvalitetna zvočna kartica lahko služi kot dobra rešitev, če vam je računalnik edini izvir zvoka, zunanji Digitalno-Analogni pretvornik predstavlja boljšo rešitev, in sicer zaradi več razlogov. Najprej, on je fizično ločen od ohišja računalnika, ki je izvir veliko elektromagnetnih motenj. Opremljen je s kvalitetnejšo elektroniko, veliko boljšim hlajenjem, kar tudi vpliva na kakovost reprodukcije, pa tudi življenjsko dobo naprave.

Če ste pa med tistimi, ki najraje poslušajo svojo glasbo preko slušalk, vsekakor preizkusite kakšen ojačevalec za slušalke z vgrajenim DAC-om, kot je recimo odličen Marantz HD-DAC1.

 

ZAKLJUČEK?

Da bi slišali drastično izboljšanje zvoka iz slušalk ne rabite biti avdiofil. Ravno tako posebej navdušuje dober zvok FLAC datotek iz računalnika v kombinaciji z novim Marantz PM6006 ojačevalcem.