Poznaš razliko med AirPlay in DLNA tehnologijama?

Poznaš razliko med AirPlay in DLNA tehnologijama?

Veliko modernih HiFi naprav ima nekako možnost mrežnega povezovanja, ter vsebuje več dodatnih tehnologij in možnosti. Če še ne veste, čas je da izveste kaj pomenijo najbolj uporabljane označbe.

AirPlay

Apple Airplay vam omogoča, da s pomočjo streaminga predvajate svojo glasbo naravnost iz iTunesa ali svoje mobilne Apple naprave - na katerikoli AirPlay sprejemnik v isti mreži. Naprave lahko povezujete brezžično preko wifi omrežja.

Apple naprave, ki uporabljajo AirPlay so iPad, iPod 5G in novejši, iPhone 5S in novejši ter druga generacija Apple TV. Te naprave morajo imeti naložen Apple iOS 4.2 ali novejši, a vsak aplikacija iz katere želite predvajati mora imeti AirPlay opcijo. Z računalnika lahko streamate glasbo če imate naložen iTunes 10.2 ali novejši.

Kako sploh deluje AirPlay? Aplikacije, ki imajo AirPlay opcijo bodo samodejno preiskale vsako omrežje na katero je povezana vaša Apple naprava, da bi našle sprejemnik, ki je AirPlay združljiv. Potem zgodba postaja zelo enostavna - pokaže se AirPlay ikona s pomočjo katere lahko brskate po meniju, ter povežete želene naprave.

INFORMACIJA: s pomočjo "posebnih orodij" kot je AirSync aplikacija lahko povežete svoje Android naprave z AirPlay združljivimi sprejemniki!

 

DLNA

DLNA certificirane naprave lahko: sprejmejo in predvajajo filme, pošiljajo, predvajajo in streamajo glasbo, ter pošiljajo, prikazujejo, nalagajo in tiskajo fotografije.

Kaj pa je sploh DLNA (Digital Living Network Alliance)? To je standard, ki ga je leta 2003 "zagnal" Sony, da bi lahko povezal svoje naprave. Do danes je ta standard sprejelo več kot 200 proizvajalcev, DLNA standard pa uporablja več kot 9000 naprav.

Torej, DLNA vam omogoča, da vse kar si želite "pride k vam" na katerikoli lokaciji znotraj omrežja, na katerokoli napravo, ki jo uporabljate. DLNA naprave so lahko povezane v istem omrežju s pomočjo brezžične (WiFi) ali žične (Ethernet) povezave.

INFORMACIJA: DLNA Certified naprave so vse naprave, ki so testirane in potrjene za DLNA standard, ampak obstajajo tudi naprave brez certifikata, ki so lahko DLNA združljive. Vsak računalnik je lahko DLNA združljiv z odgovarjajočo programsko opremo - kot je Windows Media Player različica 11 ali novejša.