TEST: 16 bit vs 24 bit avdio - Slišite razliko?

TEST: 16 bit vs 24 bit avdio - Slišite razliko?

Da bi izvirni analogni zvok (iz resničnega sveta) lahko shranili na nek digitalni medij (zunanji disk, računalnik), ta mora biti pretvorjen v digitalni avdio. Kakovost tega zvoka je določena s pomočjo "sample rate" in "bit depth" na katerih je določeni zvok "ujet" oziroma posnet.

V svetu digitalnega avdia, globina bita (bit depth) opisuje število bitov informacij posnetih za vsak vzorec ki meri amplitudo zvočnega vala. Standardni primer 16 bitnega vira zvoka je avdio CD, med tem ko 24 bitni zvok omogoča šele DVD-Avdio. Globina bita se dviguje eksponentno, tako, da 24 bitni vzorec vsebuje 256 krat več informacij kot 16 bitni (24 bit = 16 777 216; 16 bit = 65 536).

16 Bit Vs 24 Bit

Sample Rate pa opisuje hitrost "lovljenja" posamezne avdio informacije. Sample Rate ("količina vzorcev") se meri v kilohercih, kjer 1kHz pomeni 1000 "vzorcev" v sekundi. Večina virov je shranjena na 44.1 kHz (CD kakovost), nekaj manj pa na 48, 88.2 ali 96 kHz, med tem ko le najboljše naprave podpirajo 176.4 in 192 kHz Sample rate.

Samplerate

Kaj dela digital audio converter (DAC)?

Za reprodukcijo vseh digitalnih avdio datotek potrebujete Digital Audio Conveter (DAC), oziroma napravo, ki pretvarja digitalni signal v analognega. Vsaka zvočna kartica vsebuje nekakšen DAC, vendar če posedujete hifi naprave, ki omogočajo bolj kvalitetno reprodukcijo zvoka, boste rabili tudi kakovosten DAC. Ne samo, da bo pretvoril digitalni signal v analognega, vaš DAC bo izmeril glasnost zvoka v bitih (1bit = 6dB; kar pomeni dinamični doseg 16 bitnega avdia od 96dB).

96 dB bi za večino poslušalcev lahko bilo zadosti, če upoštevamo zmožnosti človeškega ušesa, se pa pojavlja težava ob snemanju zvoka zaradi zajemanja nezaželenega šuma iz prostora, ki "ukrade" vsaj 18dB (3 bita). Čeprav to ne pomeni veliko poslušalcu, je 24 bitov omogočilo profesionalcem bolj kakovostno snemanje zvoka zaradi večjega prostora za obdelavo, ter na koncu, omogočilo je izkušenim avdiofilom novo dimenzijo uživanja v kvaliteti zvoka...

Kako to zares zveni?

24 bitni zvok je tema veliko debat. Ali zares omogoča boljši zvok? Seveda. Če ne drugega, pa zaradi dejstva, ker ima 256 krat več "prostora" za shranjevanje podatkov kot pri 16 bitnem snemanju. Ali boste VI slišali razliko? Težko je povedati. Menda človeško uho sliši največ do 20kHz, ampak to ne pomeni, da so snemanja na večjih sample ratih nesmiselna. Da bi se zvočni val popolnoma "ujel", bi bilo treba posneti dva krat večjo količino vzorcev od njegove najvišje frekvence. Z drugimi besedami, večji sample rate in bit depth vam dasta več prostora za manevriranje, kar pomeni, da bodo zvočni "vrhunci" manj poškodovani in fini toni manj utopljeni v morju drugih zvokov.

Bit -Depth

Avdio formati – Lossy & Lossless

Lossy audio - MP3, AAC in WMA - ponujajo močno stiskanje zaradi katerega se žrtvuje kakovost.

Lossless avdio ponuja identično kopijo digitalnih zapisov ob 50-60% stiskanju originalnega avdio streama. Najbolj znana lossless formata sta FLAC in Apple Losseless.

 

Zaključek

Če posedujete kvalitetno avdio opremo in imate dovolj prostora za shranjevanje 24 bitnega zvoka (cca 100 MB za pesem), ni razloga, da sprejemate manj kot 24 bitov. Če pa glasbo poslušate na iPodu ali drugih prenosnih napravah sta FLAC in Apple Losseless formata verjetno idealna za vas.

Tablica

Sicer, še enkrat opominjamo, da je avdio doživetje subjektivne narave, zato bodo nekateri slišali veliko razliko med 16 in 24 bit, med tem ko drugi ne bodo slišali razlike niti med 128 kbps in 320 kbps MP3 datotekah.