Vodič za poslušanje digitalne glasbe - v najboljši obliki

Vodič za poslušanje digitalne glasbe - v najboljši obliki

Marsikdo misli, da je za kvalitetno predvajanje digitalne glasbe zadosti imeti dobre zvočnike ali slušalke. Cilj tega vodiča za poslušanje digitalne glasbe je pojasniti ljubiteljem dobrega zvoka, kako nastaviti najboljši možni sistem za poslušanje in streaming digitalne glasbe - ob uporabi računalnikov ali prenosnih naprav.

 

V KATERI OBLIKI HRANITE VAŠO DIGITALNO GLASBO?

Verjamemo, da ni potrebno posebej poudarjati, kako boste največjo razliko slišali, če vašo glasbo hranite v FLAC (lossless formatu) ali celo DSD (če vaš DAC to premore).

FLAC format so stisnjene avdio datoteke ki so podobne originalu, a zasedejo do 10 krat manj prostora na disku, ter jih vsekakor priporočamo. Eni pravijo, da tudi datoteke v (standardnem) 16 bitnem (CD) formatu niso dovolj kvalitetne, med tem ko so drugi povsem zadovoljni z njihovo kakovostjo.

DSD je format, ki ga uporablja Super Audio CD, a največja pomanjkljivost je, da ga večina entry in mid level DAC-ov ne podpira, tako kot dejstvo, da ne obstaja veliko zapisov posnetih v tem formatu - zato se lahko sprostite če vašo kolekcijo sestavlja predvsem PCM format.

Tisto, kar pa nobenemu ne priporočamo, je reprodukcija lossy formatov (MP3, AAC, WMA) na avdiofilsko zasnovanih sistemih - ne glede na kakovost stiskanja (op. a. FLAC datoteka VEDNO boljše zveni kot 320 kbps MP3, čeprav na nekaterih sistemih ne boste slišali razlik).

 

VODIČ ZA POSLUŠANJE DIGITALNE GLASBE - NA KRATKO

Nekateri ljudje trdijo, da ne slišijo razlik med MP3 datotekah manjših (128Kbps) in večjih (320Kbps) hitrostih prenosa, smo pa prepričani, da je tako prepričanje posledica slabih ali slabo nastavljenih avdio sistemov na katerih se posluša glasba. Če ste med tistimi, ki hranite svojo glasbo v formatih brez izgub (lossles) kot sta FLAC ali ALAC, ste sigurno že spoznali pomembnost "digitalno - analognega pretvornika", oziroma DAC-a.

V tem članku bomo pojasnili kako sestaviti optimalno konfiguracijo za poslušanje digitalnih avdio datotek ob uporabi računalnika in DAC-a.

  • Za najboljšo kakovost: povežite računalnik in zunanji DAC - ta je lahko samostojna ali pa integrirana enota obstoječega receiverja, ojačevalca ali kakega predvajalnika.
  • Uporabljajte najboljši avdio program - naše priporočilo je brezplačni Foobar2000 v kombinaciji z WASAPI pluginom.
  • Opcijsko: kontrolirajte predvajanje glasbe s pomočjo smartphone aplikacij - streaming s pomočjo WiFi mreže.

 

ZAKAJ FOOBAR?

Čeprav obstaja veliko podobnih aplikacij za predvajanje glasbe kot so jRiver Media Center, Audionirvana, smo mi izbrali Foobar, prvotno zaradi preproste uporabe in branja skorajda vseh avdio zapisov.

Foobar2000 1 2 7 Stable Available For Download Foobar2000 medijski predvajalnik

Pa še, Foobar ima veliko skupnost uporabnikov, tako kot veliko pluginov, za vse potrebe. Aplikacija se hitro zažene, dela v ozadju brez motenj v delovanju računalnika, ponuja opcije urejanja ID3 tagov, ripanja itn...

Ampak, nam se zdi najbolj zanimiva opcija od vseh tista, ki jo ponuja WASAPI plugin, ki pa omogoča neposredni prenos vseh avdio datotek do zunanjega DA pretvornika - brez šumov in motenj, ki jih ustvarja vaš računalnik in delovanje operacijskega sistema. Seveda, tole opcijo lahko uporabljate samo, če imate zunanji DAC ali napravo, ki ga ima.

Pomembno je omeniti, da ta možnost ustvarja največjo prednost večini HiFi DA pretvornikov pred katerokoli zvočno kartico. Torej, če posedujete "solidno" zvočno kartico ali nek zunanji DAC - za pretvorbo v 99% primerih priporočamo drugo opcijo.

 

KAJ VSE POTREBUJEM?

  • Računalnik - ki ima vsaj en digitalni izhod (več o tem v nadaljevanju)
  • HIFI DAC - samostojno napravo ali del kake AV naprave
  • USB-B ali digitalni kabli (optični, koaksialni ali HDMI)
  • Zvočniki/slušalke - priporočamo pasivne zvočnike v kombinaciji z ojačevalcem

V primeru da imate zunanji DAC, se bodo avdio datoteke za pretvorbo prenesle preko USB-B kabla (klasična USB-A stran gre v računalnik, a USB-B v DAC). Zelo zanimiv DAC iz naše ponudbe je Marantz HD-DAC1, ki je obenem tudi odličen ojačevalec za slušalke.

Če pa posedujete neko AV napravo z digitalnimi vhodi (optični, koaksialni, HDMI) vam bo na razpolago več možnosti - odvisno od tega kako je sestavljen vaš računalnik. Kakorkoli, ker se gre za digitalni prenos, informacije ki se prenašajo bodo vedno enake, kar pomeni, da bo predvajanje avdio zapisov vedno enake kakovosti - ne glede na način povezovanja.

Najlažji in najbolj pogost način povezovanja z računalnikom je preko optičnega izhoda vgrajene ali zunanje zvočne kartice (če le ta ima to možnost). Dobro je tudi vedeti, da se avdio datoteke lahko prenašajo tudi preko HDMI izhoda vaše grafične kartice (če ga le-ta ima).

Še enkrat je pomembno pripomniti, da katerokoli obliko izberete - ta ne bo vplivala na kakovost zvoka. Omenjeni WASAPI plugin omogoča "izogibanje" vsake obdelave v samem računalniku, da bi se zgodil bit - perfekten prenos datotek do zunanjega DAC-a, brez vpliva komponente, ki omogoča prenos (zvočna ali video kartica).

Pomebno je omeniti tudi, da je preko optičnih in koaksialnih kablov možno prenašati samo stereo in 5.1 zvok, HDMI pa omogoča prenos 7.1 zapisa, tako kot pripadajočih zvočnih tehnologij (Dolby Digital Plus, DTS, DTS HD in TrueHD formati itn). HDMI kabli prenašajo sliko in zvok, med tem ko optični in koaksialni prenašajo samo zvok.

 

NALAGANJE IN NASTAVITVE PROGRAMOV

Foobar2000 - najnovešo različico lahko prevzamete tukaj: Foobar2000

- Naložiti po vseh predlaganih postavkah

WASAPI plugin - najnovejšo različico lahko prevzamete tukaj: WASAPI plugin

- Omogoča "izogibanje" vseh motenj računalnika in popolnoma čistega prenosa (bit-by-bit) avdio datotek do DAC-a v katerem se dela pretvorba

Upnp plugin + streaming aplikacija - najnovejšo različico lahko prevzamete tukaj: Upnp plugin

- Omogoča streaming datotek z vašega računalnika na katerikoli avdio sistem povezan v mrežo, vse to boste lahko nadzirali s pomočjo smartphona ali tablice

- Streaming aplikacijo za Android (naše priporočilo: 2player) poiščite v Google Play.

- Streaming aplikacijo za iOS (naše priporočilo Denon/Marantz Remote App) poiščite v App Store.

Ko prevzamete in naložite Foobar, naložite še WASAPI plugin, resetirajte Foobar in izberite output po želji (DAC ali naprava, ki ima DAC). WASAPI bo vedno ponudil dve možnosti, PUSH ali EVENT (obe pošiljata isti zvok, razlika je v ujemanju z opremo - za večino različic je boljši EVENT).

 

Čestitamo - s tem korakom ste nastavili optimalen prenos svojih digitalnih datotek, preko zunanjega DAC-a, do vaših zvočnikov! :)

 

UPRAVLJANJE IN STREAMING GLASBE Z RAČUNALNIKA - PREKO SMARTPHONA

Če želite svojo glasbo streamati s pomočjo smartphona ali tablice, je treba naložiti tudi uPnP plugin za Foobar. Ko naložite ta plugin, je potrebno samo "vstaviti" (drag-and-drop sistem) željeno glasbo v uPnP browser in imeli boste dostop do nje preko neke od aplikacij naloženih na vašo prenosno napravo (2player, Remote App) in streamate jo lahko s pomočjo DLNA tehnologije.

STREAMING GLASBE NARAVNOST IZ SMARTPHONA

Če pa želite vašo glasbo predvajati na svoj AV sistem naravnost iz smartphona, moramo omeniti, da Airplay tehnologija (iOS) dovoljuje streaming avdio datotek do max 16bit / 44.1kHz (CD kakovost) kar pomeni, da bodo datoteke v boljši kakovosti downsamplane na CD kakovost. To ne velja za DLNA streaming glasbe z Android naprav, čeprav v primeru streamanja velikih datotek lahko pride do pavz pri prenosu zaradi morebitnega slabega WiFI signala.

In nabolj pomembno od vsega, potem ko nastavite optimalno konfiguracijo za predvajanje digitalne glasbe - ne pozabite uživati v poslušanju glasbe... :)